TERENSKA NASTAVA - ĐAKOVO I IVANDVOR

27.04.2023. 23:32

Kaže pjesma da je Đakovo srce Slavonije. Ako ispred sebe imamo đakovačku katedralu onda s pravom možemo reći da je ona srce Đakova.

To srce grada posjetili su 27. travnja 2023. učenici 4.a i 4.b razreda u pratnji svojih učiteljica Maje i Sanje, te učiteljice Natali Milaković i psihologinje Dore Vuković. 

Najveću crkvu na mjestu gdje se susreću istok i zapad dao je sagraditi biskup Josip Juraj Strossmayer. Učenici su imali prilike upoznati unutrašnjost katedrale, diviti se ljepoti njezinog liturgijskog i biblijskog sadržaja te obići Strossmayerov grob u kripti. Uz samu katedralu, na mjestu nekadašnjih srednjovjekovnih bedema učenici su prošetali Strossmayerovim parkom i u sjeni mnogobrojnog drveća pripremili se za sljedeće odredište – Državnu ergelu Đakovo na Ivandvoru.

Učenike je ergelom provela gospođa Silvija Butković od koje su mogli mnogo naučiti o životu tih predivnih životinja. Citirajući gospođu Butković, Državna ergela Đakovo danas predstavlja živi spomenik povijesti i tradicije uzgoja konja, a ujedno je i dom 160 lipicanaca.

Terensku nastavu organizirale i o njoj izvijestile vjeroučiteljice Danijela Čačija i Ana Puljić.

Fotografirala: Maja Čagalj