TERENSKA NASTAVA 8. RAZREDA U KARLOVAC

28.04.2023. 23:36

Učenici 8.a i 8.b razreda u petak 28. travnja 2023. godine sudjelovali su u jednodnevnoj terenskoj nastavi u gradu Karlovcu.

Rano ujutro autobusom su krenuli za Karlovac. Prvo odredište bio je Muzej Domovinskoga rata  u Turnju gdje su, po dolasku, poslušali predavanje o životu grada Karlovca i karlovačkoj bojišnici tijekom Domovinskoga rata. 

Tom su prilikom učenici doznali kako je započeo rat na karlovačkome području, što je dovelo do raspada SFRJ, doznali su i o tijeku ratnih operacija kao i prikaz i tijek same vojno – redarstvene operacije Oluja kojom je oslobođen velik dio okupiranoga teritorija Republike Hrvatske. Zatim su, uz stručno vodstvo, učenici obišli i razgledali muzej i njegove izloške.

Nakon muzeja, uslijedila je stanka u kojoj je za učenike bio organiziran ručak. Nakon ručka, učenici su posjetili i razgledali Stari grad Dubovac te potom i slatkovodni akvarij – Aquatika u kojem su mogli upoznati i čuti razne zanimljivosti o slatkovodnim životinjskim vrstama i stanovnicima.

Jednodnevni odlazak i posjet Karlovcu obvezna je terenska nastava povijesti za sve učenike osmih razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj a omogućili su je Ministarstvo branitelja i Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar“.  Učenici su se kućama vratili u kasnim večernjim satima.

Fotografirale: Monika Mrkonjić i Sanja Vujnović

Izvijestila: Vlasta Stubičar