OPRAVDAVANJE IZOSTANAKA IZ ŠKOLE

Roditelj opravdava izostanak iz škole na način propisan Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Statutom Osnovne škole "Antunovac" i Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera u školi. 

            (1) Ako učenik ne dolazi redovito na nastavu ili ne izvršava druge školske obveze, razrednik će u roku od tri dana od saznanja zatražiti od roditelja ili skrbnika objašnjenje o razlozima učenikovog neizvršavanja obveza.

            (2) Ako roditelj učenika zanemaruje svoje obveze iz stavka 1. ovog članka Škola je dužna uputiti pisani poziv roditelju na razgovor s razrednikom i stručnim suradnikom Škole.

            (3) O učenicima koji ne pohađaju Školu ili je ne pohađaju redovito, ravnatelj je dužan izvijestiti nadležno upravno tijelo Županije za poslove obrazovanja i Centar za socijalnu skrb.

           (4) Izostanak učenika s nastave, u slučaju pravodobnog zahtjeva roditelja, može odobriti:

- učitelj za izostanak tijekom nastavnoga dana sa svog nastavnog sata,

- razrednik za izostanak do tri (pojedinačna ili uzastopna) radna dana,

- ravnatelj za izostanak do sedam uzastopnih radnih dana,

- Učiteljsko vijeće za izostanak do petnaest uzastopnih radnih dana.

          (5) Pravodobnim zahtjevom roditelja za izostanak učenika s nastave smatra se:

- usmeni ili pisani zahtjev učitelju najkasnije neposredno prije početka nastave za izostanak tijekom nastavnoga dana, a pisani zahtjev razredniku za izostanak do tri pojedinačna ili uzastopna radna dana najkasnije jedan dan prije izostanka,

- pisani zahtjev ravnatelju za izostanak do sedam uzastopnih radnih dana najkasnije tri dana prije planiranog izostanka,

- pisani zahtjev učiteljskom vijeću za izostanak do petnaest uzastopnih radnih dana najkasnije osam dana prije planiranog izostanka.

           (6) Roditelj može više puta godišnje opravdati izostanak svoga djeteta u trajanju do tri radna dana, a za koje nije pravodobno podnesen zahtjev za odobrenjem izostanka sukladno stavku 5. ovoga članka.

            (7) Opravdanost izostanka s nastave zbog zdravstvenih razloga u trajanju duljem od tri uzastopna radna dana dokazuje se liječničkom ispričnicom.

           (8) Izostanak učenika s nastave može se opravdati i odgovarajućom potvrdom nadležne ustanove ili druge nadležne fizičke ili pravne osobe (Ministarstvo unutarnjih poslova, sud, nadležni centar za socijalnu skrb, ustanova u koju je učenik uključen zbog pružanja pomoći ili dijagnostike, škola s umjetničkim programima, škola stranih jezika, učenički dom, sportski klub, kulturno-umjetničko društvo, kazalište u koje je učenik uključen, specijalistička ordinacija u kojoj je obavljen pregled ili dijagnostička pretraga i drugo), uključujući i e-potvrdu o narudžbi za pregled u zdravstvenoj ustanovi.

           (9) Neopravdanim izostankom učenika s nastave smatra se izostanak koji nije odobren ili opravdan sukladno odredbama ovog članka.

            (10) Izostanak učenika u slučaju iz stavka 6. i 7. ovog članka obvezno je opravdati u pravilu putem e-Dnevnika ili osobno razredniku dostavljanjem ispričnice roditelja, liječničke potvrde ili odgovarajuće potvrde nadležne ustanove najkasnije u roku od pet dana od dana povratka učenika na nastavu.