VALENTINOVO 2021. U NAŠOJ ŠKOLI

15.02.2021. 10:44

Usprkos svim mjerama i pandemiji koja nas i dalje okružuje, nikako nismo propustili obilježiti najzaljubljeniji dan u godini, Dan svetoga Valentina ili Valentinovo.

O svetom Valentinu doznali smo da je bio prvi biskup te je prema priči živio u Rimu u doba kada je car Klaudije Gotski naredio je da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ili zaručivati, jer je mislio da se oženjeni ili zaručeni vojnici neće srčano boriti u njegovim ratovima, već će se truditi sačuvati život kako bi ostali sa svojim obiteljima.

Simbol je Valentinova i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strjelicom odmah zaljubi.

Uz Valentinovo vežu se i čestitke, danas modernije poruke. Tako je najstariju čestitku za Valentinovo napisao francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio zatočen u Engleskoj. Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitaka, a što su o Valentinovu i ljubavi u stihu napisali učenici 5.a razreda na satu hrvatskoga jezika (bez cenzure, korekture i lekture) možete pogledati na fotografijama.

Tekst priredila: Vlasta Stubičar

Fotografirala: Tihana Pauković

Arhiva vijesti