ERASMUS+ SVJETSKI MUZEJI - BLAGO CIPRA

04.12.2023. 23:06

Zanimljivo i poučno predavanje održano je u ponedjeljak 4. prosinca 2023. godine u prostoru knjižnice gdje je knjižničarka održala sat učenicima članovima povijesne skupine. Kako su učenici povjesničari, uz poticaj i pomoć učiteljice povijesti, pokrenuli projekt izrade školskoga muzeja, trebalo je štošta naučiti, istražiti o muzejima.

Kako izgraditi muzej i što sve pripada muzejskoj zbirci, kako se odabiru materijali i predmeti za zbirku, kako se građa arhivira, pohranjuje i čuva te kako se bilježi i označava, djelomično su učenici saznali tijekom posjeta Muzeju Slavonije.  A kako to izgleda u nekim od svjetskih muzeja, što oni sadrže, kako čuvaju svoju građu prikazala im je knjižničarka pripremivši prezentaciju i predavanje o dijelu svjetske kulturne baštine koje je upoznala i s kojim se susrela sudjelujući na Erasmus + KA1 tečaju Building a Positive Learning Environment krajem listopada, početkom studenoga ove godine u Limassolu na otoku Cipru. Naučene metode na tečaju i postupke u pristupu učenicima te stvaranju pozitivnoga, motivirajućeg i sigurnog ozračja u kojem se učenici mogu slobodno, bez straha od osuđivanja i ismijavanja izražavati, knjižničarka je ovome su satu stavila u prvi plan te tako pristupila učenicima.

Kroz prezentaciju predstavila je učenicima svjetski poznate građevine i povijesne lokalitete koji se nalaze na Cipru i po čemu je taj otok u Sredozemnome moru poznat u svijetu a dio su svjetske povijesne i kulturološke baštine. Tako je učenicma predstavila - Grobnice kraljeva i Arheološki muzej u Pafosu, Afroditina stijena (u mitologiji poznato kao rodno mjesto grčke božice Afrodite), dvorac Limassol u kojem se sada nalazi Ciparski srednjovjekovni muzej, Samostan Kykos i Crkvu Svetoga Križa u Omodosu. Uz najpoznatije podatke o dvorcima, lokacijama i crkvama, pokazala im je i fotografije te internetske poveznice a zatim im ispričala legende i priče vezane uz lokalitete. Ovakve metode i radno ozračje u kojem se učenici nalaze i uče doprinose kvalitetnijem stjecanju znanja, potiče i motivira učenike na istraživanje i bolje usvajanje novih podataka i trajnoga znanja. Učenicima se posebno svidjelo predstavljanje znamenitosti te su svojim upitima sudjelovali u satu i prezentaciji.

Fotografirala i izvijestila: Vlasta Stubičar

Arhiva vijesti