PREVENTIVNI PROGRAMI U 7. RAZREDU - RECI NE GOVORU MRŽNJE!

12.12.2023. 20:27

U sklopu preventivnih programa za sedme razrede, u goste nam je 12.12. ove godine došla policajka Larisa Kovač iz MUP-a. Uvijek je aktualno i potrebno govoriti o sigurnosti i zaštiti djece na internetu na svim razinama. Ovaj put naglasak je bio na prevenciji govora mržnje.

Saznali smo da su govor mržnje riječi koje etiketiraju, potiču na diskriminaciju, neprimjereni izrazi i vicevi koji utječu na izoliranje osobe od drugih, poticanje na nasilje i podržavanje mržnje. Podsjetili smo se kada djeca postaju kazneno odgovorna i što se događa ako mlada osoba “zastrani”, kao i da se može u zatvor za lažno prijavljivanje, klevetu.

Sve češće se u školama događa elektroničko nasilje od kojega je gotovo nemoguće pobjeći tako da djeca pate u svako doba dana i noći. Kažu da svog zlostavljača nose u džepu 24 sata 7 dana u tjednu u svom mobitelu. Strašna i poražavajuća stvarnost našeg društva. Zato je važno s djecom razgovarati i svakako smanjiti vrijeme provedeno na internetu. 

Mi smo s novim spoznajama i osjećajima završili zanimljivo predavanje i raspravu iz koje smo izašli osnaženi i spremniji za izazove koje internet nosi.

Fotografirala i izvijestila: Anja Tokić

 

 

Arhiva vijesti