TERENSKA NASTAVA UČENIKA 8. RAZREDA U LIPIK I PAKRAC

15.12.2023. 20:31

Obvezna terenska nastava za učenike osmih razreda svih osnovnih škola iz predmeta Povijest pored obilaska Vukovara uključuje i jednodnevni posjet području Pakraca, Lipika i Okučana. Cilj ovog projekta je proširiti znanje učenika o Domovinskom ratu učenjem o važnosti pojedinih područja za obranu suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Naši su učenici 8.a i b razreda u pratnji razrednika Natali Milaković i Ivice Pačarića te učitelja Gorana Bažona svoju su terensku nastavu odradili u petak 15. prosinca 2023. godine. Započeli su ju dolaskom u Pakrac gdje su poslušali predavanje pored policijske postaje u kojoj su zarobljeni i ubijeni hrvatski policajci. Potom su posjetili selo Kusonje u kojem su ubijeni i masakrirani dragovoljci iz Bjelovara. Učenici su poslušali priču i o njihovoj herojskoj borbi te masakru na braniteljima koji su se predali (poštivanje Ženevske konvencije o pravima ratnih zarobljenika). Zatim su poslušali predavanje i prezentaciju o tijeku domovinskoga rata na području Pakraca, Lipika i Okučana.

Nakon predavanja uslijedila je stanka za ručak, nakon kojega je predviđen obilazak Vojnoga muzeja Pakrac, Gradskog muzeja Pakrac gdje su imali priliku vidjeti i prikaz kovanja prvog hrvatskog novca slavonskog banovca. Obilazak su zatim nastavili posjetom lipičkome parku i vrelu Lipik te rehabilitacijskoj bolnici. Terensku su nastavu završili posjetom Okučanima gdje su pogledali video o obrani Okučana i sadašnjosti u mjestu Okučani.

Fotografirala:

Izvijestila: Natali Milaković

Arhiva vijesti