„Pogledaj, Napravi, Pouči!“

05.09.2022. 11:03

Projekt HobIT krenuo je sa svojim prvim aktivnostima. Posljednji dani mjeseca kolovoza ispunili su hol Osnove škole S.S. Kranjčević iz Levanjske Varoši nastavnicima koji su, unatoč uvijek turbulentnom početku nove školske godine, sudjelovali na prvom modulu edukacije pod nazivom „S1 – D1 – T1 Inovativno poduzetništvo zajednice“. Prema metodi See One, Do One, Teach One iliti Pogledaj, Napravi, Pouči, norveški partneri iz Visoke škole za zeleni razvoj proveli je sudionike kroz različite modele rada u zajednici, poduzetničkog načina promišljanja i razvoja poduzetništva u ruralnim zajednicama, važnosti inovacija i kreativnih poslovnih modela u funkciji razvoja zajednice.

Edukacija, tj. trening za trenere, će pružiti sudionicima nova znanja, vještine i alate ali i inspiraciju za poduzetnički razvoj i inovacije prema načelu „odozdo prema gore“ koje će sudionici zatim prenijeti ostalim učiteljima u svojim školama, a svi oni će ih kroz nastavni proces prenijeti učenicima kao krajnjim korisnicima projekta.

"Nakon edukacije gledam samo norveške filmove i serije" - izjavila je jedna od polaznica edukacije. No, prije filmskog maratona donosimo vam album fotografija s edukacije pod vodstvom Johana Barstada i Rhys Evansa iz Visoke škole za zeleni razvoj. Osim znanja o norveškoj kinematografiji, nastavnici se vraćaju u svoje matične škole sa znanjima o mobiliziranju, okupljanju i sudjelovanju u zajednici. Znamo koliko je moćna snaga pripadanja zajednici, a škole su mjesta u kojima će budući treneri svoje učenike poučavati o poduzetničkom načinu promišljanja i stvaranja u zajednici.

Edukacija je provedena u sklopu projekta "E, baš hoću biti poduzetnik" koji je podržan financijskim sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma.

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“ podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

Arhiva vijesti