BIBLIOTERAPIJA U 6. RAZREDU

Nakon povratka iz Lisabona u kojem je učiteljica  hrvatskog jezika Tihana Pauković bila na Erasmus tečaju pod nazivom Pomozite svojim učenicima da se nose sa stresom i tjeskobom zahvaljujući biblioterapiji  provela je jednu od aktivnosti s kojom se susrela na tečaju.

Učenici 6.a i 6.b razreda 1. prosinca 2023. (petak) na satu hrvatskog jezika upoznali su se s biblioterapijom i njezinom primjenom u nastavi .

Aktivnost Relaksirajuće i opuštajuće čitanje izvrsna je aktivnost kojom učenici opuštaju um i tijelo čitajući. Učenici su si sami donijeli na nastavu  knjigu koju žele čitati te sve potrebno ( dekice, jastučiće)  da se prilikom čitanja osjećaju sigurno, opušteno i zadovoljno.  Naša draga kuharica teta Karmela  djeci  je skuhala ukusni čaj koji su učenici pili tijekom čitanja. Tijekom čitanja učenici su mogli slušati tihu opuštajuću ugodnu glazbu koja može dodatno smiriti um i tijelo.

Aktivnost traje 20 minuta. Nakon čitanja učiteljica je s učenicima razgovarala o onome što su čitali te kako su se osjećali prilikom čitanja.  Učenici su pitani jesu li mogli osjetiti emociju prilikom čitanja te kako im takav oblik čitanja može pomoći kada se osjećaju npr. tužno, potišteno, nesigurno, uplašeno…

Učenici su svoje dojmove podijeli međusobno i s učiteljicom. Tako su  uglavnom rekli da su se tijekom čitanja  osjećali opušteno, da su osjetili mir, slobodu, da su se osjećali zaštićeno, podržano, sretno, veselo itd. Naveli su da im takav oblik čitanja može pomoći kada   osjećaju tugu, žalost, sram  itd.  na način da se mogu poistovjetiti  s likom iz knjige koji možda proživljava upravo onu emociju kao i oni sami u tom trenutku te im to pomaže da se umire, osjete da su podržani i da  emocija koja možda u tom trenutku nije ugodna je prihvatljiva.

Izrazili su i svoje oduševljenje sudjelujući u ovoj aktivnosti te poželjeli da što češće na satu čitamo na ovakav način.