DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2023.

15.02.2023. 22:04

Posljednje srijede u veljači obilježava se Dan ružičastih majica kojim se želi upozoriti na sve učestaliji problem vršnjačkog nasilja u školama. Hrvatski je sabor 2017. godine proglasio taj dan nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkoga nasilja.

Priča je započela u Kanadi 2007. godine kada je dječak postao žrtvom nasilja zato što je odjenuo ružičastu majicu u znak podrške majci koja je bila teško bolesna. Kao znak protesta na ovaj slučaj nasilja ali i znak podrške, dječakovi su prijatelji odjenuli ružičaste majice s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja svake vrste. 

I u našoj školi osvijestili smo važnost obilježavanja ovoga dana no kako sam dan ove školske godine pada u vrijeme zimskih praznika, obilježili smo ga u tjednu ranije. Aktivnosti i ponuđene sadržaje za sate s učenicima osigurale su i priredile pedagoginja i psihologinja pa su tako učenici pogledali film prigodnog sadržaja, razgovarali s razrednicima o poželjnim i prihvatljivim načinima komunikacije s vršnjacima a ujedno su se prisjetili i koja neželjena ponašanja treba izbjegavati. Učenici su također imali priliku zapisati i vlastite poruke i izreke koje podržavaju njihovo mišljenje te su tako stvarali vlastiti ružičasti svijet. Također su svoju podršku obilježavanju iskazali odjenuvši nešto ružičasto.

Arhiva vijesti